Bazıları İçin Müjde Yapay Beyin Yapıldı
Bazıları için belkide hayatlarının en güzel haberi olan yapay beyin olsa gerek. Tarihte ilk defa laboratuvar ortamında geliştirilen bir beyin dokusu, kendiliğinden elektriksel aktivite sergiledi.
Tarihte ilk defa laboratuvar ortamında geliştirilen doku, kendiliğinden elektriksel aktivite sergiledi. Prematüre bebeklerin beyinlerine benzer şekilde aktiviteler sergileyen doku, tıp dünyasının gündemine oturmayı başardı.
Henüz bilimsel makaleye dökülmeyen, sadece rapor halinde kalan yeni keşfin, tekrar denenmeye muhtaç olduğu belirtildi. Başka yerlerde yapılan deneylerle geliştirilen beyin dokusunun elektriksel aktiviteler sergilediği doğrulanırsa, beyinsel hastalıkların tedavisinde ve yapay beyin yapma çalışmalarında çığır açan bir gelişimin altına imza atılmış olacak.
Laboratuvarlarda geliştirilen beyinlere organoid adı veriliyor ve bu beyinler, ilaçların test edilmesi veya belirli olumsuz koşullar altında hücrelerin gelişimi gibi araştırmalarda kullanılıyorlar. İnsan beyninin üç boyutlu, minyatür ve basitleştirilmiş bir kopyası olan organoid’ler ise bilim insanlarına pek çok konuda yardımcı oluyorlar.
Araştırmanın başındaki isim olan Kaliforniya Üniversitesinden Nörobilimci Alysson Muotri, aslında uzun zaman laboratuvarında organoid yapan ve bunlar üzerinde testler gerçekleştiren birisiydi. Buna rağmen onlarca yıllık çalışmalarında ilk defa bir yapay beyin dokusunun elektriksel aktivite sergilediğini fark ederek, önemli bir çalışmanın altına imza atmış oldu.
Hazırlanan raporda, üretilen beyin dokusunun, insan pluripotent kök hücrelerinden ve başka hücrelerin yerlerine geçebilen türdeki kök hücreler kullanılarak üretildiği belirtildi. Sonrasında, beyinde hafıza, algı, bilinç, düşünce ve duyusal işlem gibi görevlerden sorumlu beyin zarı oluşturmak adına bu hücreler arasında “boşluklar” bırakıldı. Altı ayın ardından, ortaya neredeyse bir beyin dokusu gibi hareket edebilen bir organiod ortaya çıktı ve bu organiod’in gelişimi EGG ile sürekli izlendi.
Nature dergisinde aktarılana göre, 10 ay sonra beyinsel aktiviteler gösterebilen bir doku tamamen oluşturulmuş oldu. Fakat bu sefer, dokuyu geliştiren ekibin daha önce görmediği bir şey olduğu fark edildi ve dokunun elektriksel aktiviteler sergilediği görüldü. Yapılan analizlerde aktivitelerin hiç organize olmadıkları görülürken, tahmin edilebilir beyin aktivitelerine benzemedikleri de fark edildi.